Сделката по придобиването на активите на  ЧЕЗ в България навлиза в

...
Сделката по придобиването на активите на  ЧЕЗ в България навлиза в
Коментари Харесай

Еврохолд очаква да приключи придобиването на ЧЕЗ до края на юни

Сделката по придобиването на активите на  ЧЕЗ в България навлиза в заключителната си фаза. Предстоят общи събрания на самото сдружения за приемане на неговия годишен доклад. Очакваме договорката да бъде завършена в границите на това полугодие. Запазва се и желанието за набиране на капитал през фондовата борса. За нас това е по-скоро символно решение, заяви пред БНТ Кирил Бошов - ръководител на Управителния съвет на " Еврохолд ". Той посочи личното присъединяване по тази договорка е по-малко от 100 млн. евро.

Преди месец застрахователният холдинг разгласи, че е получил 26 млн. евро дялова инвестиция от основания в Люксембург капиталов фонд - GEM Global Yield LLC SCS. Средствата ще бъдат употребявани за покупката на ЧЕЗ. По-рано " Еврохолд " заяви за първи път проектите да пусне свои нови акции на Българската фондова борса, с цел да набере 100 млн. евро за заплащането по договорката с чешката енергийна група, която се прави оценка на 335 млн. евро.

Известно е, че на 10 април ще се организира общо заседание на " Еврохолд ", което следва да гласоподава общественото предложение на малко над 79 млн. нови елементарни акции, всяка с номинална и емисионна стойност - надлежно 1 лева и 2.50 лева За задачите на нарастването на капитала " Еврохолд " ще разгласява проспект, който следва да бъде утвърден от Комисията за финансов контрол. Емисията ще се смята за сполучлива, в случай че бъдат записани най-малко 40% от новите акции (31.6 млн. акции). Инвестиционен медиатор по нарастването на капитала ще е " Евро-Финанс " АД.

Останалите средства, нужни за закупуването на активите на ЧЕЗ, се чака да бъдат събрани посредством банкови заеми.

След серия трагични обрати, договорката сред " Еврохолд " и чешкото енергийно сдружение, бе дефинитивно утвърдена от Комисията за отбрана на конкуренцията  през ноември предходната година. Точно година преди този момент обаче Комисия за защита на конкуренцията не разреши на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с претекста, че може да придобие господстващо състояние на енергийния пазар. През юли 2020 година обаче Административният съд София отхвърли постановената от Комисия за защита на конкуренцията възбрана поради позволени груби нарушавания и принуди антимонополния орган да се произнесе отначало. Този път решението бе позитивно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР